Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ryba_2000
Administrator

Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 2251
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Sępólno Kr. Płeć:
|
Wysłany: Sob 12:14, 12 Lut 2011 Temat postu: Sushi |
|
|
Strasznie kusi mnie żeby wybrac się na sushi ale niestety najbliższa restauracja w któej jest serwowane znajduje sie jakies 60 km ode mnie wiec mam zamiar sama cos wykombinować w przyszłym tygodniu.
Od samego rana czytałam różne przespisy i porady i zobaczymy co z tego wyjdzie. jak się uda wstawie tutaj przepisy z których korzystałam.
Ale teraz pytanie do Was: Jadłyście już kiedyś sushi? Smaczne to jest czy nie do końca?
Czekam na Wasze opinie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Marcia
zaawansowany

Dołączył: 19 Lut 2010
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Bydgoszcz, Londyn Płeć:
|
Wysłany: Sob 14:11, 12 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Aniu ja sushi robilam juz kilka razy. Osobiscie wole robione przeze mnie niz kupowane (za chwile wyjasnie dla czego) ale uprzedzam ze to czasochlonna robota. Zawsze zerkam na ten przepis [link widoczny dla zalogowanych] ale nie do konca sie go trzymam. Mam kolezanke z japonii i ona dala mi kilka rad. Ryz przygotowuje tak jak jest w przepisie. Jesli chodzi o rybe to ja nie przepadam za surowa, po pierwsze ona nie ma za bardzo smaku, po drugie zawsze sie boje ze trafie na nie swieza i sie zatruje (moja kolezanka niestety raz sie zatrula chociaz sprzedawca zapewnial ja ze ryba jest swiezutka) ja zastapilam surowa rybe wedzonym lososiem. Czasami tez robie z tunczykiem z puszki ale to bardziej dla znajomych bo ja za tunczykiem nie przepadam. Do srodka daje rowniez ogorek swiezy, papryke, mozna dac awokado. Niektorzy daja wasabi do srodka ale ja dajeje na krawedz nori w taki sposob ze przy zwijaniu jest ono na samej koncowce dzieki czemu skleja calosc (to jedna z rad kolezanki z japoni) no i po zwinieciu kroimy na kawalki jemy moczac w sosie sojowym (mozna rowniez dolozyc sobie wasabi ale radze nie przesadzic bo to rodzaj chrzanu no i jesli ktos lubi mozna dodac ginger) ja tylko jeszcze zdradze jedna z rad kolezanki japonki- do srodka, do ryby ogorka itd mozna dodac troszke majonezu. Nie jest to tradycyje sushi ale ja wole taka wersje powodzenia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
vanikaa
VIP

Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 1441
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Hamburg Płeć:
|
Wysłany: Sob 23:48, 12 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Ja jeszcze sama nie robilam, ale moze pora sprobowac, uwielbiam je, mozna sie uzaleznic choc pierwszym razem jak probowalam wcale mi nie smakowalo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szyszunia557
to juz obsesja

Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: opolskie Płeć:
|
Wysłany: Nie 17:38, 13 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Aż mi ślinka leci ! Nigdy nie jadłam sushi ale chętnie spróbowałabym Marcia Twojego wyrobu, zwłaszcza z awocado i łososiem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcia
zaawansowany

Dołączył: 19 Lut 2010
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Bydgoszcz, Londyn Płeć:
|
Wysłany: Nie 19:03, 13 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
pogrzebalam troche w zdjeciach i znalazlam fotki sushi w moim wykonaniu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
vanikaa
VIP

Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 1441
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Hamburg Płeć:
|
Wysłany: Nie 21:04, 13 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Az mi slinka leci .....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ryba_2000
Administrator

Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 2251
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Sępólno Kr. Płeć:
|
Wysłany: Pon 9:58, 14 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
mmmmniam... Dzisiaj jade po niektore produkty do mojego sushi, a tego co nie dostane to zamówie na allegro. Jak tylko cos wykombinuje i sie uda tez zrobie fotki i wam pokaze
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szyszunia557
to juz obsesja

Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: opolskie Płeć:
|
Wysłany: Pon 11:21, 14 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Rewelacyjnie to wygląda ! Na pewno równie dobrze smakuje !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
żanetka
NEW

Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Śro 17:47, 16 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
marcia jakie ładne wyszły, ja nigdy jeszcze nie robiłąm i myślałam, że to nie do zrobienia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
libby86
NEW

Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Wto 20:19, 22 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
a u mnie tyle retauracji w Warszawie z sushi, a ja jeszcze nie jadłam...
ale te fotki mnie skutecznie zachęciły i jak tylko znajdę towarzystwo chętne na eksperymenty, wybieram się bez wahania
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcia
zaawansowany

Dołączył: 19 Lut 2010
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Bydgoszcz, Londyn Płeć:
|
Wysłany: Wto 22:17, 22 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
no nie wszystkim sushi smakuje, ja jednak lubie. Nie jest to cos co sie jada codziennie. Ale powiem wam ze jak robie imprezke w domu i przygotuje takie sushi to zawsze robi wrazenie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Aniol1804
NEW

Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 15:37, 05 Mar 2013 Temat postu: |
|
|
A ja zrobię w przyszłym tygodniu, w końcu sama spróbuje jak to jest i czy trzeba się dużo namęczyć.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
soniamroczek
NEW

Dołączył: 21 Mar 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 19:23, 21 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Tak pysznie to wygląda, że też się chyba skuszę i zrobię
Bo narobiłyście mi apetytu tymi zdjęciami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szczypior526
NEW

Dołączył: 19 Maj 2014
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 12:37, 18 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Odrzuca mnie jak pomyśle,że to surowa ryba.Co prawda tej ryby tam jest malutko.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JimBeam22
NEW

Dołączył: 26 Wrz 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 12:29, 26 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Łapcie przepis na moje ulubione danie sushi: Chirashi sushi z kurczakiem teriyaki.
Składniki:
2 1/2 szklanki ryżu do sushi
1 pierś kurczaka (ok. 400g)
2-3 łyżki oleju do smażenia
Marynata teriyaki:
4 łyżki japońskiego sosu sojowego
2 łyżki mirin
2 łyżki sake lub wina ryżowego lub białego wina
2 łyżeczki cukru
lub zamiast powyższych 8 łyżek gotowego sosu teriyaki
1 łyżeczka imbiru, startego lub posiekanego
1-2 ząbki czosnku, wyciśniętego
Dodatki/przybranie:
1/2 ogórka, pociętego w słupki
1 cebula dymka (tylko część zielona), drobno posiekana
słodki sos chili
Przygotowanie:
Przygotowujemy ryż do sushi.
Pierś kurczaka rozcinamy na połowy, odcinamy małe piersi (nie nadają się za bardzo do eleganckiego chirashi bo trudno je pociąć w ładne kawałki, możemy je usmażyć i zjeść oddzielnie lub przeznaczyć na inne danie).
Wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 30 min.
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wyjmujemy piersi z marynaty, osączamy (bez osączenia będą pryskać podczas smażenia), kładziemy na olej i smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu mięso powinno być ładnie zarumienione z wierzchu i miękkie w środku.
Usmażone piersi kładziemy na desce i tniemy ukośnie na plasterki - podczas cięcia płaszczyzna noża powinna utworzyć z deską kąt 45 stopni.
Na talerzu lub w miseczce kładziemy porcję ryżu, na nim układamy kawałki piersi i paseczki ogórka a całość posypujemy dymką. Pierś kurczaka może także polać słodkim sosem chili (według gustu).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|