|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Anna Khan
Administrator

Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 16 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:56, 11 Lut 2010 Temat postu: Walentynkowe dania |
|
|
ODSŁUCHAJ
Ocena przepisu
3.86/5 (14 głosów)
CARBONARA BAZYLIOWA
Przepis pochodzi z książki kucharskiej ""PYSZNIE, ZDROWO - KOLOROWO!"".
Przygotowanie: 10min
Smażenie: 10min
Gotowanie: 10min
Trudność: łatwe
Składniki na 2 porcje
• 200 g makaronu spaghetti
• 200 g wędzonki (chudy boczek, szynka wędzona itp)
• 150 ml śmietanki kremowej (30%)
• 1 duża cebula,1 ząbek czosnku
• pęczek bazylii
• sól, pieprz świeżo zmielony
• oliwa z oliwek , masło (po 1 łyżeczce)
• parmezan, oliwki, kilka listków świeżej bazylii,
• ugotowana marchewka lub czerwona paryka do dekoracji
Makaron ugotuj według zaleceń producenta. Pokrojoną w kosteczkę wędzonkę, posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek przesmaż na maśle z oliwą , aż cebulka będzie szklista. Zalej śmietaną wymieszaną w 100 ml wody z łyżeczką mąki i posiekana bazylią(same listki). Zagotuj sos, podlewajac ewentualnie wodą lub bulionem, gdyby okazał się zbyt gęsty Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj starty parmezan. Wyłóż makaron na talerz, polej sosem, ozdób oliwkami, i listkami bazylii. Brzegi talerza ozdób serduszkami wyciętymi z gotowanej marchewki lub czerwonej papryki. Mięso można zastąpić granulatem sojowym - wtedy otrzymamy danie wegetariańskie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Anna Khan
Administrator

Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 16 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:57, 11 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Tahitański poncz
Napój prosto z polinezyjskiego raju!
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Aromaty miłości.
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Trudność: bardzo łatwy
Składniki na 8 porcji
• 1 litr soku pomarańczowego
• 1 litr soku ananasowego
• 0,75 litra rumu
• ½ litra lemoniady
• laska wanilii lub/i cynamonu
• 2 pomarańcze
• 2 zielone cytryny
• odrobina syropu z trzciny cukrowej (nieobowiązkowo)
Etapy przygotowania
1. W dużej salaterce zmieszać soki, lemoniadę i rum. Wycisnąć i dodać sok z jednej cytryny. Wrzucić do tego laskę wanilii i/lub cynamonu.
2. Cytrynę i pomarańcze pokroić w kawałki dodać do ponczu.
3. Ewentualnie dodać syrop z trzciny cukrowej – ilość zależy od smaku. Odstawić minimum na godzinę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Anna Khan
Administrator

Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 16 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:58, 11 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
ODSŁUCHAJ
Ocena przepisu
3.42/5 (6 głosów)
SERCA DWA
czyli szybka zapiekanka o orientalnym smaku.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej ""PYSZNIE, ZDROWO - KOLOROWO!"".
Przygotowanie: 15 min
Oczekiwanie: 30 min
Smażenie: ok 5min
Trudność: łatwe
Składniki na 2 porcje
• ok 200g mielonego mięsa dobrej jakości (z udźca)
• kawałek bułki paryskiej (8 kromeczek)
• 100 g żółtego sera
• 1 ząbek czosnku, 1 mała cebulka (np.szalotka)
• sos sojowy
• kolendra (ziarenka)
• imbir (1 cm lub spora szczypta proszku)
• sól, pieprz do smaku
• tłuszcz do smażenia
• seler naciowy
• ostry sos chili lub Sambal Oelek
Etapy przygotowania
1. Do miseczki wkładamy mięso, skrapiamy sosem sojowym, dodajemy posiekane drobniutko czosnek i cebulkę, dodajemy utłuczoną w moździerzu kolendrę(spora szczypta), imbir, pozostałe przyprawy.Mięso mieszamy dokładnie i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Bułkę kroimy (8 kromeczek), odcinamy jak na obrazku i skladamy serca. Z mięsa wilgotnymi rękami formujemy serduszka (wielkości trochę mniejszej niż te z bułeczki), smażymy na gorącym tłuszczu z jednej strony, drugą posypujemy płatkami migdałowymi, po czym odwracamy i smażymy na drugiej. Kiedy mięso się upiecze a migdały przyrumienią zdejmujemy z patelni.
2. Bułeczki posypujemy startym serem. Na bułce układamy mięso i zapiekamy krótko w mikrofalówce lub w piekarniku tak, aby ser się rozpłynął.
3. Układamy serca na talerzu, dekorujemy listkami selera i ostrym sosem chili.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kucharzykx
NEW

Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć:
|
Wysłany: Wto 19:15, 03 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Świetne są te serca, sam takie zrobiłem chociaż nie ma walentynek. Smak i efekt murowany, polecam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jakubgrabowski
NEW

Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska
|
Wysłany: Śro 13:46, 16 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Zrobilem tą Carbonare według ścisłego przepisu od ciebie. I danie wyszło naprawdę przepyszne.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|